kebahagiaan..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

10/25/09

Mengapa persatuan lain tak perlu wujud di ZAGAZIG..

1)

Mengapa ISMA Tidak Perlu Wujud Di Mesir (kira kat zagzig sekali la- aku tambah)

PETIKAN DARI BLOG UST SYAFIQ:

Persekutuan Melayu Republik Arab Mesir (PMRAM) yang ditubuhkan pada tahun 1930 adalah persatuan pelajar Melayu tertua di Mesir. Mengikut catatan sejarah, pada tahun 1923 lagi persatuan anak-anak Melayu ini telah ditubuhkan dan diberi nama Persatuan Anak-Anak Jawa.

Ikatan Muslimin Malaysia Cawangan Mesir (ISMA) baru sahaja beroperasi. Mengapa satu lagi persatuan anak Melayu ini perlu beroperasi?Justify Full

Bukankah kita sudah ada PMRAM yang menyatukan suara anak-anak Melayu di bumi Mesir? Apakah kelahiran dan kewujudan ISMA hanya mahu memporak perandakan mahasiswa di Mesir.

Ini adalah hiraki mahasiswa. PMRAM sebagai persatuan induk. Badan Kebajikan Anak Negeri dan Dewan Perwakilan Mahasiswa pula sebagai persatuan di peringkat negeri dan cawangan. Bayangkan sistem kerajaan Malaysia. Kita ada Perdana Menteri mentadbir Malaysia dan Menteri Besar mentadbir negeri.

Ada beberapa perkara yang difikirkan perlu diubah pemikiran mahasiswa kita. Jika ISMA mengatakan 'kami juga mahu menyampaikan dakwah', mengapa tidak bersama-sama kukuhkan dan satukan medan dakwah bersama PMRAM? Mengapa perlu diasing-asingkan? Jika ISMA mengatakan PMRAM lemah dari sudut tarbiah, mengapa kalian tidak duduk membantu PMRAM, untuk menjalankan tarbiah?

Pada hemat saya, jikalau kita punya satu semangat persaudaraan, persefahaman, dan tidak inginkan perpecahan; ayuh duduk di dalam satu bumbung. Bekerja bersama-sama dalam satu gerakan. Bukan mewujudkan gerakan mahasiswa baru. Ia adalah semata-mata mencari ruang untuk memimpin. Jika kalian mahu memimpin, mengapa tidak bersama-sama bertanding di dalam pentadbiran PMRAM? Gunakan satu pendekatan baharu.

Atau, ISMA hanyalah semata-mata akan menjadi persatuan suruhan JPMK setelah wakil kerajaan di Mesir itu tidak dapat 'mencipta' satu persatuan yang mampu berdiri bersama mereka.

Saudara, kita bukan kanak-kanak. Kita mahasiswa yang perlukan pemikiran terbuka. PMRAM pula harus membuka jalan agar semua mahasiswa berhimpun di dalam satu bumbung.

Oleh hal yang demikian, istilah tarik dan mencuri mahasiswa di Lapangan Terbang Antarabangsa Kaherah (untuk menyambut mahasiswa baru) tidak akan wujud lagi sebagaimana yang didakwa sebelum ini.

2)

di petik dari blog ust faizuddin..

Kronologi DPMZ

Sejarah DPMZ yang saya paparkan kepada anda ini adalah rentetan sejarah bermula dari generasi perintis iaitu pada awal penubuhannya (1993/1994) sehinggalah sesi (2006/2007). Masih belum tercatat lagi sejarah DPMZ pada tahun berikutnya, jika diizinkan saya akan paparkan pula sejarah DPMZ sesi 2007/2008 dan sesi 2008/2009. Insya-Allah...

Program Spring Camp 2007

Dewan Perwakilan Mahasiswa Zagazig (DPMZ) telah ditubuhkan pada akhir tahun 1993, setelah bumi Zagazig didatangi sejumlah 41 orang mahasiswa untuk menuntut di Universiti Al Azhar, Zagazig. Tahun ini merupakan satu jumlah yang terbesar berbanding tahun-tahun sebelumnya. Pihak PMRAM telah berusaha membantu menempatkan mahasiswa di sini dan menubuhkan DPMZ sebagai satu persatuan untuk menaungi dan menjaga kebajikan pelajar di sini.

Seterusnya pada akhir tahun 1994, seramai 40 orang lagi pelajar Malaysia ditempatkan di sini. Kumpulan ini merupakan generasi yang kedua DPMZ. Barisan kepimpinan diperkemaskan lagi setelah jumlah pelajar semakin bertambah.

Setelah setahun, tiada pelajar baru ditempatkan di sini. Pada akhir tahun 1996 seramai 52 orang pelajar Malaysia dihantar ke sini. Pelbagai aktiviti dan program semakin rancak dijalankan berikutan pertambahan ahli baru DPMZ.

Seramai 72 orang pelajar baru ditempatkan di sini pada akhir tahun 1997. pelbagai cabaran terpaksa dilalui DPMZ seiring dengan pertambahan usianya dan pertambahan ahlinya. Pada sesi 1997/1998 menyaksikan DPMZ telah melahirkan graduan dari Universiti Al Azhar.

Sekembalinya graduan ke tanah air pada akhir tahun 1998, telah mengurangkan ramai ahli DPMZ. Tambahan pula hanya seramai 5 orang pelajar baru yang duhantar ke bumi Zagazig. Tahun ini merupakan tahun yang paling sedikit jumlah pelajar yang ditempatkan di sini.

Akhir tahun 1999, seramai 43 orang pelajar baru ditempatkan di sini. Jumlah ini sekaligus menjadikan jumlah keseluruhan ahli DPMZ seramai 169 orang.

Pada sesi 1999/2000, DPMZ menjadi gagah dengan pertambahan ahlinya. Kepimpinan pada sesi ini telah di ketuai oleh Hj Mohd Bukhari bin Hj Mohd Suhaimi. Pelbagai aktiviti yang telah dilakukan.

Setahun ke setahun,bilangan pelajar Malaysia yang datang untuk belajar di sini makin bertambah sehinggalah pada akhir tahun bagi sesi 2005/2006, sejumlah 175 orang pelajar baru yang melapor diri bagi meneruskan pengajian dibumi Syarqiah ini. Ini merupakan jumlah pertambahan ahli yang ramai berbanding tahun sebelumnya. Jumlah ahli pada tahun tersebut seramai 258 orang. Dianggarkan tiga perempat ahli merupakan pelajar muadalah tahun akhir dari Kusza, Insaniah, Madiwa, Ar Razi, Ihsaniah, MINDA, Marsah dan institusi lain yang terdapat di Malaysia. Selain itu, tahun ini juga merupakan tahun teramai pelajar baru tahun satu dengan jumlah 31 orang yang masing-masing kuliah Lughah Arabiah, Usuluddin dan Syariah.

Amanah satu tanggungjawab, bukan satu kemuliaan

Mantan Penasihat DPMZ 05/06 (Us Zarul & Us Wan Asyraf)

Pada sesi 2005/2006 juga menyaksikan DPMZ telah menjadi tuan rumah dalam penganjuran pertandingan bola sepak peringkat kebangsaan, PIALA MALAYSIA bersempena sambutan hari kemerdekaan yang telah bermula pada awal bulan Ogos 2006. Ini merupakan julung-julung kali DPMZ menjadi tuan rumah bagi penganjuran tersebut.

Pertandingan tersebut telah disertai oleh hampir ke semua pasukan bola sepak muhafazah dan juga Bkan. Tidak ketinggalan,pasukan dari Sabah dan juga Singapura mengambil bahagian. Bagi penganjuran kali ini, pihak DPMZ telah menguruskan tempat tinggal bagi peserta, urusan padang bola dan juga menubuhkan satu ahlijawatankuasa kecil bagi melaksanakan segala gerak kerja bagi menjayakan penganjuran tersebut.

Ini merupakan majlis terbesar yang dianjurkan oleh DPMZ dibawah persatuan yang diketuai oleh Mohd Muzaidi bin Mustani. DPMZ sesi ini telah berjaya menganjurkan satu majlis kenduri kesyukuran besar-besaran di mana telah menumbangkan seekor lembu. Hampir 1000 orang tetamu telah hadir ke majlis tersebut termasuklah tetamu dari luar bumi Zagazig seperti Kaherah, Iskandariah dan lain-lain lagi.

Selain itu, DPMZ sesi ini juga telah mengadakan satu program Dialog Dakwah Islam Serantau anjuran bersama Persekutuan Melayu Republik Arab Mesir dan Dewan Pengurus Daerah Persatuan Pelajar Mahasiswa Indonesia pada tanggal 19 Julai 2006 bersamaan 24 Jamadil Akhir 1427.

Mantan Presiden PMRAM, Us Hairul Nizam menyampaikan kalam taujihat kepada adik-adik generasi baru.

Bagi sesi 2006/2007, Ahmad Zaidan Abu Samah telah dilantik menjadi pengerusi bagi sesi ini. Pada tahun ini,jumlah keseluruhan ahli sejumlah 103 orang. Berkurangan berbanding sesi 2005/2006. Masing-masing 30 orang pelajar tahun satu dan 28 orang muadalah.

Namun, DPMZ pada tahun ini telah menerima sejumlah 45 orang pelajar Perubatan yang menuntut di Universiti Zagazig yang terletak berhampiran dengan Universiti Al Azhar. Pelajar perubatan yang hadir terdiri daripada 22 pelajar lelaki dan 23 pelajar perempuan. Tahun ini juga telah mencipta sejarah apabila DPMZ pertama kali menerima kehadiran pelajar perubatan amnya, ditambah pula kehadiran pelajar perempuan khasnya.

Buat pertama kalinya, DPMZ telah bertungkus lumus bagi menguruskan hal hal berkaitan pelajar perubatan terutamanya pelajar perempuan yang merupakan generasi pertama yang belajar di bumi Zagazig. Ini ditambah pula DPMZ tidak mempunyai ahli yang telah berkahwin bagi memudahkan lagi urusan berkaitan pelajar perempuan.

Pelajar-pelajar perempuan ini telah ditempatkan di satu kawasan yang sama bagi memudahkan segala kerja memandangkan hanya 23 orang pelajar perempuan Malaysia yang ada di bumi Zagazig ini.

Pada tahun ini juga, DPMZ telah menganjurkan satu majlis berbuka puasa bersama pihak Jabatan Penuntut Malaysia Kaherah yang telah dihadiri hampir keseluruh ahli DPMZ.

Selain dari itu, DPMZ bagi sesi ini juga telah menjalinkan hubungan bersama Persatuan Perubatan Kaherah memandangkan tahun ini merupakan generasi pertama pelajar perubatan ke bumi Zagazig.

Walaupun jumlah pada tahun ini hanya 103 orang, tetapi jumlah keseluruhan ahli yang masih ada di bumi Zagazig ini bertambah dan merupakan tahun paling ramai setakat ini iaitu seramai 313 orang. Namun, dijangka jumlah ini akan bertambah memandangkan masih terdapat pelajar perubatan yang belum melaporkan diri.

Bagi sesi ini,majoriti ahli-ahli DPMZ yang berada di tahun akhir berjaya menamatkan kuliah mereka dan telah pulang ke Malaysia.

Mesyuarat Agung Tahunan sesi 2007/2008

Bagi sesi ini juga, menyaksikan DPMZ terpaksa berpindah dari markaz yang hampir 14 tahun telah digunakan, markaz yang menyaksikan segala aktiviti yang telah dilakukan DPMZ sejak tahun 1993 lagi. Secara tidak rasminya, DPMZ telah berpindah ke markaz baru yang terletak di kawasan Qaumiyah. DPMZ kali ini telah berubah suasana dengan mendapat nafas baru di tempat baru.

Di bawah motto “GEMBLENG KEKUATAN PASAK KEILMUAN” DPMZ akan meneruskan perjuangan bagi kebajikan setiap ahli yang berada di bawah naungannya disamping meneruskan niat utama berada di bumi Mesir iaitu mendapatkan ilmu.


Selembar Sejarah Pimpinan DPMZ 1993-2009


Pengerusi Sesi 1993 /1994 - Mohd Nasuha Ismail
Pengerusi Sesi 1994 /1995 - Hj Mohd Fu’ad B Hj Mohd Seleh
Pengerusi Sesi 1995 /1996 - Norulhuda @ Norulazhar Haron
Pengerusi Sesi 1996 /1997 - Hj Abd Rahman B Mamat

Pengerusi Sesi 1997 /1998 - Hj Suharme B Hj Abdullah

Pengerusi Sesi 1998 /1999 - Hj Mohd Bukhari B Hj MohdSuhaimi

Pengerusi Sesi 1999 /2000 - Hj Mohd Bukhari B Hj MohdSuhaimi

Pengerusi Sesi 2000 /2001 - Mohd Hilmy B Sulaiman

Pengerusi Sesi 2001 /2002 - Mohd Redzuan B Ahlal

Pengerusi Sesi 2002 /2003 - Mohd Faizal B Najimuddin

Pengerusi Sesi 2003 /2004 - Zulazhar B Mohamad

Pengerusi Sesi 2004 /2005 - Zarul B Salleh
Pengerusi Sesi 2005 /2006 -
Mohd Muzaidi B Mustani
Pengerusi Sesi 2006 /2007 - Ahmad Zaidan B Abu Samah

Pengerusi Sesi 2007 /2008 - Muhammad Mumtaz B Harun

Pengerusi Sesi 2008 /2009 - Mohd Faizzudin B GhazaliZiarah AJKT ke rumah adik-adik Perubatan

3)

di petik dari blog rasmi OPZ

Kedatangan pelajar perubatan buat pertama kalinya di bumi Zagazig pada tahun 2006 menunjukkan bahawa bidang perubatan Mesir semakin mendapat tempat di hati rakyat Malaysia. Sehubungan dengan ini Organisasi PERUBATAN Zagazig (OPZ) telah ditubuhkan bagi memudahkan perhubungan dan gerak kerja antara pimpinan PERUBATAN di Kaherah dengan ahli-ahli PERUBATAN yang berada di sini.

OPZ bertanggundemik ahli-ahli PERUBATAN di Zagazig dan seterusnya menjadi medan jalinan ukhwah dan perpaduan sesama ahli-ahli PERUBATAN di seluruh Mesir.

Ahli jawatankuasa organisasi ini berada terus di bawah biro-biro PERUBATAN di Kaherah. Maka segala perancangan dan aktiviti yang dibuat adalah selari dengan perancangan dan aktiviti PERUBATAN di Kaherah. Selain itu, pihak OPZ menjalinkan hubungan yang baik dengan Dewan Perwakilan Mahasisgjawab membawa visi dan misi semasa PERUBATAN sebagaimana yang termaktub dalam perlembagaan tubuh PERUBATAN. Organisasi ini juga bertujuan menjaga kebajikan dan akawa Zagazig dalam segala urusan terutamanya dalam hal-hal keselamatan dan perhubungan dengan pihak berkuasa tempatan seperti urusan passport dan visa, penerbitan risalah dan lain-lain.

Di samping itu, tanggungjawab menjalinkan hubungan baik dengan persatuan pelajar lain juga dititikberatkan agar nama baik dan imej PERUBATAN terpelihara di mata semua pihak.Diharapkan kerjasama dari semua pihak dapat diberikan agar OPZ dapat terus berbakti selagi wujudnya pelajar perubatan di bumi Mesir ini.

4)

Apa Gunanya Semua Diatas??

Siapa yang membaca dengan betul dan berfikiran waras pasti mengetahui bahawasanya PMRAM, DPMZ, OPZ bukanlah satu persatuan atau pertubuhan yang baru dibuat, PMRAM sejak 70 tahun yang lalu, DPMZ sejak 17 tahun yang lalu, OPZ sejak 3 tahun yang lalu. PMRAM sebagai satu persatuan induk yang menjaga segala kebajikan, keselamatan ,DLL bagi setiap ahli yang berada di Mesir. DPMZ sebagai anak kepada PMRAM yang juga mempunyai tugas yang sama memantau keseluruhan mahasiswa/wi yang berada di zagazig tidak kira pengajian Islam mahupun perubatan. Manakala OPZ pula sebagai satu organisasi yang lebih khusus kepada segala yang berkaitan dengan mahasiswa/wi perubatan.

Kerjasama seiringan, berkesefahaman dalam setiap gerak kerja, agenda amar ma'ruf nahi mungkar juga pembawakan Islam yang diaturkan membawa kepada kesatuan seluruh mahasiswa/wi. persoalan yang ingin ana timbulkan juga sama seperti apa yang telah dituliskan oleh saudara syafiq.

Mengapa perlu ada persatuan lain? persatuan yang juga atas nama kebajikan?kebajikan siswa/wi? adakah langsung tidak ada kebajikan yang diberi oleh DPMZ serta OPZ sebelum ini? atau sebagai satu perancanaan demi untuk memulakan bibit perpecahan di dalam kesatuan yang telah di bina?

Dr Fathi Yakan dalam kitabnya ada menerangkan kitabnya "Tasawur Asasi Gerakan Islam" dalam bab "Mesti ada kesatuan dalam Amal Islami" telah membawa satu hadis dari baginda nabi Muhammad SAW yang bermaksud " Umatku akan lemah dan lemah, maka barangsiapa yang memecah belahkan urusan umat ini sedangkan ia satu, hendaklah kamu bunuh tidak kira apa jua makhluk" HR Muslim

Beliau juga ada menyebut antara kesan dari banyaknya bilangan persatuan atau jemaah ke atas Islam dan umatnya, antaranya ialah :

- ia telah memecahbelahkan kekuatan Islam dan melemahkannya.
- banyakknya bilangan sama sekali tidak menjadi satu faktor memajukan amal Islami bahkan menjadi faktor memundurkan dan mengasingkan serta menimbulkan keraguan.
- memudahkan musuh2 ISlam menghapuskan arah hala Islam.
- Melahirkan rasa sensitif di kalangan pengikut-pengikut pertubuhan. Menyebabkan lebih terpecil dan fanatik setiap angota kepada pertubuhan itu sahaja.
- kesemua kerja ini menyebabkan ia mundur dan terkebelakang dan tidak satu pun yang sampai ke matlamatnya.

Antara alasan2 yang sering digunakan oleh pendokong kepada berbilangnya pertubuhan yang telah diterangkan oleh Dr Fathi Yakan ialah :

- Pertubuhan-pertubuhan Islam yang terdahulu telah tersasar jauh dari arah tujuanya.
- pertubuhan Islam yang terdahulu itu lebih menumpukan atau menitikberatkan satu sudut sahaja.
- dalam pertubuhan itu terdapat banyak kekeliruan dan persoalan yg x terjawab. dengan pertubuhan baru akan membebaskan orang-orang bekerja dalam pertubuhan itu dari segala kekeliruan.
- pertubuhan itu terlibat dalam banyak kesalahan

Kesatuan merupakn tuntutan syara'

Sesungguhnya ugama Islam inilah ugama kamu, ugama yang satu asas pokoknya, dan Akulah Tuhan kamu; maka sembahlah kamu akan Daku. " Al-Anbiya 92

"
Dan sesungguhnya ugama Islam ini ialah ugama kamu - ugama yang satu asas pokoknya, dan Akulah Tuhan kamu; maka bertaqwalah kamu kepadaKu. " Mukminun 52

"
"Dan janganlah kamu menjadi seperti orang-orang (Yahudi dan Nasrani) yang telah berceri-berai dan berselisihan (dalam ugama mereka) sesudah datang kepada mereka keterangan-keterangan yang jelas nyata (yang dibawa oleh Nabi-nabi Allah), Dan mereka yang bersifat demikian, akan beroleh azab seksa yang besar. " Al-Imran 105

"Bahawasanya orang-orang yang mencerai-beraikan ugama mereka (dengan perselisihan-perselisihan yang berdasarkan hawa nafsu), dan mereka menjadi berpuak-puak, tiadalah engkau terkait sedikitpun dalam (perbuatan) mereka. Sesungguhnya perkara mereka hanya terserah kepada Allah. Kemudian Ia akan menerangkan kepada mereka (pada hari kiamat kelak), apa yang telah mereka lakukan (dan membalasnya). " Al-an,am 159

4 comments:

ahmad said...

Ustaz.. adakah pade pndangn ustaz mmg slh penubuhan isma?

Adakah mmg tiade kebaikan yg dpt diberikn oleh penubuhan isma?

P/S:saye neutral ustaz.. bkn berpihak pade isma mahupn dpmz.. xD

Anonymous said...

salam ustaz,
kami medic di kaherah boleh di katakan tidak pernah mendapat kunjungan pihak pmram spt yang di lakukan di zaqaziq. boleh ustaz cadangkan supaye ahli pmram kaherah akhawat lebih mendekatkan diri dengan kami.bukan ape sbb kakak isma sering mengunjungi kami bagi menyebarkan ideologi mereka secara tersirat. kami juga sering mengunjungi bkan tetapi sampai bila hanya kami saja yang sibuk mencari sedang ahli pmram sendiri tdk berusaha menarik kami ke arah pmram..

Anonymous said...

untuk ahmad dan untuk semua yang sayangkan islam. bleh tgk dlam www.issainad.blogspot.com
dalam ni ada penerangan ust zawawi tentang ta'adudu jemaah. post terbaru yang bertajuk ust nik zawawi di darul muttaqin

Anonymous said...

slm, to ahmad, penubuhan isma tu de kebaikan klu dtubuhkn tuk tlg jemaah Islam spt PMRAM,tp, mslhnye diorang ni mnntg malah mmburukkan persatuan yg dh wujud sekian lame kat Mesir ni, klu tgk dr segi ukhuwwah diorg pon failed coz diorang hnye berukhuwwah di isma, bkn berukhuwwah sesama yg lain, sbb tu kene tntg isma ni, birlah jd jemaah yg mmbntu bkn yg mnntg... mga Allah bg prtnjuk bg sesape yg de dlm isma...