kebahagiaan..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

8/4/09

Manisnya Ukhuwwah, Indahnya Muhasabah.


Kurang dari 6 jam sahaja lagi..

3 ogos 2009; 4.00pg

"Sebelum kita menutup muhasabah terakhir AJKT kita pada malam ini suka untuk ana membacakan kepada sahabat seperjuangan sekelian akan kata2 imam Hassan Al-banna ; Aku maksudkan dengan ukhuwwah ialah; "hati dan jiwa ditautkan dengan aqidah, 'aqidah adalah iktan yang paling kuat dan paling berharga. ukhuwwah adalah saudara bagi iman, Perpecahan adalah saudara bagi kekufuran. kekuatan yang paling ampuh adalah kekuatan kesatuan. Tiada kesatuan tanpa kasih sayang. kasih sayang yang paling rendah ialah kesejahteraan hati dan yang paling tinggi ialah ithar ( mengutamkan orang lain daridri sendiri)" kata2 ust faizuddin mengahiri sesi usrah terakhir kami bersama AJKT sesi 08/09.

Gembira, sedih, pahit, manis, suka, duka kami lalui bersama selama setahun. Ustaz faizzuddin seorang yang tegas serta sentiasa bersemangat menjadi tempat rujukanku dalam mencari sumber kekuatan. sifat seorang pejuang yang ada pada dirinya amatku kagumi. mampukah aku jadi sepertinya selepas hari ini??

Mursyid sengeh sokmo kata orang kelantan, keceriannya sentiasa menghuru-harakan mesyuarat bulanan kami, tanpanya pasti suasana akan menjadi kelam. bagaimana agaknya nanti tanpanya di sisi.. Solihuddin teman seperjuangan sejak diriku di kursus, diam-diam ubi berisi, rod bukan sebarang rod tapi penuh dengan hujjah, kebijaksanaanya banyak membantu kami dalam menyelesaikan permasalahan yang ada, syukur kerna masih tetap bersamaKu nanti..

Nasruddin ahli bait dulu kini dan selamanya, bak kata ustaz faiz tak pernah jumpa insan seperti beliau sejak dari hidupnya, begitu juga diriKu. Insan terbaik dari ladang yang banyak berjasa kepada seluruh ahli. semoga Allah permudahkan urusan kepulangan beliau ke tanah air nanti..

Zul Azri, riang ceria seperti tiada masalah yang berlaku, rajin membantu rakan AJKT yang lain, sangat bersahaja mencuit hati :) moga dapat bersama selamanya dalam jalan perjuangan ini. Rosdi atau lebih kami gelari dengan abe kerana beliau yang paling berumur, tegas, garang mungkin itu pandangan ahli padanya, tapi tidak pada kami, abe seorang yang sangat periang, lucu, hati akan tercuit apabila bertemu dengannya. "abe bantulah kami selepas ini ek, jasamua amat2 kami hausi"

Dzul nawawi, garang tapi cumil :P kerana kerinduannya pada keluarga, diri ini lah sebagai pemangku segala tugasnya, periang seorang yang sangat tabah, sanggup bermanis muka walau hati kelukaan, kedukaan, walau lebar tapi sangat ringan tulang :). Zuhaili, protageKu yang sangat ku kagumi, rajin bekerja, tidak kenal erti penat sentiasa bergerak walau keadaan diri sangat letih, tokoh kepimpinan di masa akan datang insyAllah..

Lokman, hi ahli baitku yang sangat lucu, bertubuh kecil tapi penuh bergaya, sangat bersemangat dalam gerak kerja, dan sangat ringan tulang dalam membantu rakan AJKT yang lain.. Syukur kerana bersamaKu dalam meneruskan perjuang yang pasti penuh dengan ranjau ini. Fizrie atau nama manja ucop, seperti kembar lokman kemana sahaja pasti berdua, exco baru yang best, ukhuwwah yang ditunjukan amat terkesan dalam diriKu, bersyukur juga kerna masih bersama dalam perjuangan ini..

alankah manisnya ukhuwwah ini, munkin selepas ini akan ku bawa usul ke pihak PMRAM supaya tempoh AJKT dipanjangkan selama 2 sesi, bukan kerna gilakan pangkat akan tetapi kerna ukhwah yang terbina disebalik pahit manis yang dilalui bersama amat2 bermakna.

Kepada sahabat2 AJKT ku doakan kalian dapat menunjukkan kredebiliti yang terbaik dalam mengendaliak Mesyurat gaung Tahunan esok. semog akalian di limpahi rahmat Allah aminnnn...


No comments: