kebahagiaan..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

8/1/09

Bersediakah Diri ini???

Selembar Sejarah Dewan Perwakilan Mahasiswa Zagazig (DPMZ)


petikan dari;
blog ust faizuddin ghazali.


Kronologi DPMZ

Sejarah DPMZ yang saya paparkan kepada anda ini adalah rentetan sejarah bermula dari generasi perintis iaitu pada awal penubuhannya (1993/1994) sehinggalah sesi (2006/2007). Masih belum tercatat lagi sejarah DPMZ pada tahun berikutnya, jika diizinkan saya akan paparkan pula sejarah DPMZ sesi 2007/2008 dan sesi 2008/2009. Insya-Allah...

Program Spring Camp 2007


Dewan Perwakilan Mahasiswa Zagazig (DPMZ) telah ditubuhkan pada akhir tahun 1993, setelah bumi Zagazig didatangi sejumlah 41 orang mahasiswa untuk menuntut di Universiti Al Azhar, Zagazig. Tahun ini merupakan satu jumlah yang terbesar berbanding tahun-tahun sebelumnya. Pihak PMRAM telah berusaha membantu menempatkan mahasiswa di sini dan menubuhkan DPMZ sebagai satu persatuan untuk menaungi dan menjaga kebajikan pelajar di sini.

Seterusnya pada akhir tahun 1994, seramai 40 orang lagi pelajar Malaysia ditempatkan di sini. Kumpulan ini merupakan generasi yang kedua DPMZ. Barisan kepimpinan diperkemaskan lagi setelah jumlah pelajar semakin bertambah.

Setelah setahun, tiada pelajar baru ditempatkan di sini. Pada akhir tahun 1996 seramai 52 orang pelajar Malaysia dihantar ke sini. Pelbagai aktiviti dan program semakin rancak dijalankan berikutan pertambahan ahli baru DPMZ.

Seramai 72 orang pelajar baru ditempatkan di sini pada akhir tahun 1997. pelbagai cabaran terpaksa dilalui DPMZ seiring dengan pertambahan usianya dan pertambahan ahlinya. Pada sesi 1997/1998 menyaksikan DPMZ telah melahirkan graduan dari Universiti Al Azhar.

Sekembalinya graduan ke tanah air pada akhir tahun 1998, telah mengurangkan ramai ahli DPMZ. Tambahan pula hanya seramai 5 orang pelajar baru yang duhantar ke bumi Zagazig. Tahun ini merupakan tahun yang paling sedikit jumlah pelajar yang ditempatkan di sini.

Akhir tahun 1999, seramai 43 orang pelajar baru ditempatkan di sini. Jumlah ini sekaligus menjadikan jumlah keseluruhan ahli DPMZ seramai 169 orang.

Pada sesi 1999/2000, DPMZ menjadi gagah dengan pertambahan ahlinya. Kepimpinan pada sesi ini telah di ketuai oleh Hj Mohd Bukhari bin Hj Mohd Suhaimi. Pelbagai aktiviti yang telah dilakukan.

Setahun ke setahun,bilangan pelajar Malaysia yang datang untuk belajar di sini makin bertambah sehinggalah pada akhir tahun bagi sesi 2005/2006, sejumlah 175 orang pelajar baru yang melapor diri bagi meneruskan pengajian dibumi Syarqiah ini. Ini merupakan jumlah pertambahan ahli yang ramai berbanding tahun sebelumnya. Jumlah ahli pada tahun tersebut seramai 258 orang. Dianggarkan tiga perempat ahli merupakan pelajar muadalah tahun akhir dari Kusza, Insaniah, Madiwa, Ar Razi, Ihsaniah, MINDA, Marsah dan institusi lain yang terdapat di Malaysia. Selain itu, tahun ini juga merupakan tahun teramai pelajar baru tahun satu dengan jumlah 31 orang yang masing-masing kuliah Lughah Arabiah, Usuluddin dan Syariah.

Amanah satu tanggungjawab, bukan satu kemuliaan


Mantan Penasihat DPMZ 05/06 (Us Zarul & Us Wan Asyraf)


Pada sesi 2005/2006 juga menyaksikan DPMZ telah menjadi tuan rumah dalam penganjuran pertandingan bola sepak peringkat kebangsaan, PIALA MALAYSIA bersempena sambutan hari kemerdekaan yang telah bermula pada awal bulan Ogos 2006. Ini merupakan julung-julung kali DPMZ menjadi tuan rumah bagi penganjuran tersebut.

Pertandingan tersebut telah disertai oleh hampir ke semua pasukan bola sepak muhafazah dan juga Bkan. Tidak ketinggalan,pasukan dari Sabah dan juga Singapura mengambil bahagian. Bagi penganjuran kali ini, pihak DPMZ telah menguruskan tempat tinggal bagi peserta, urusan padang bola dan juga menubuhkan satu ahlijawatankuasa kecil bagi melaksanakan segala gerak kerja bagi menjayakan penganjuran tersebut.

Ini merupakan majlis terbesar yang dianjurkan oleh DPMZ dibawah persatuan yang diketuai oleh Mohd Muzaidi bin Mustani. DPMZ sesi ini telah berjaya menganjurkan satu majlis kenduri kesyukuran besar-besaran di mana telah menumbangkan seekor lembu. Hampir 1000 orang tetamu telah hadir ke majlis tersebut termasuklah tetamu dari luar bumi Zagazig seperti Kaherah, Iskandariah dan lain-lain lagi.

Selain itu, DPMZ sesi ini juga telah mengadakan satu program Dialog Dakwah Islam Serantau anjuran bersama Persekutuan Melayu Republik Arab Mesir dan Dewan Pengurus Daerah Persatuan Pelajar Mahasiswa Indonesia pada tanggal 19 Julai 2006 bersamaan 24 Jamadil Akhir 1427.

Mantan Presiden PMRAM, Us Hairul Nizam menyampaikan kalam taujihat kepada adik-adik generasi baru.


Bagi sesi 2006/2007, Ahmad Zaidan Abu Samah telah dilantik menjadi pengerusi bagi sesi ini. Pada tahun ini,jumlah keseluruhan ahli sejumlah 103 orang. Berkurangan berbanding sesi 2005/2006. Masing-masing 30 orang pelajar tahun satu dan 28 orang muadalah.

Namun, DPMZ pada tahun ini telah menerima sejumlah 45 orang pelajar Perubatan yang menuntut di Universiti Zagazig yang terletak berhampiran dengan Universiti Al Azhar. Pelajar perubatan yang hadir terdiri daripada 22 pelajar lelaki dan 23 pelajar perempuan. Tahun ini juga telah mencipta sejarah apabila DPMZ pertama kali menerima kehadiran pelajar perubatan amnya, ditambah pula kehadiran pelajar perempuan khasnya.

Buat pertama kalinya, DPMZ telah bertungkus lumus bagi menguruskan hal hal berkaitan pelajar perubatan terutamanya pelajar perempuan yang merupakan generasi pertama yang belajar di bumi Zagazig. Ini ditambah pula DPMZ tidak mempunyai ahli yang telah berkahwin bagi memudahkan lagi urusan berkaitan pelajar perempuan.

Pelajar-pelajar perempuan ini telah ditempatkan di satu kawasan yang sama bagi memudahkan segala kerja memandangkan hanya 23 orang pelajar perempuan Malaysia yang ada di bumi Zagazig ini.

Pada tahun ini juga, DPMZ telah menganjurkan satu majlis berbuka puasa bersama pihak Jabatan Penuntut Malaysia Kaherah yang telah dihadiri hampir keseluruh ahli DPMZ.

Selain dari itu, DPMZ bagi sesi ini juga telah menjalinkan hubungan bersama Persatuan Perubatan Kaherah memandangkan tahun ini merupakan generasi pertama pelajar perubatan ke bumi Zagazig.

Walaupun jumlah pada tahun ini hanya 103 orang, tetapi jumlah keseluruhan ahli yang masih ada di bumi Zagazig ini bertambah dan merupakan tahun paling ramai setakat ini iaitu seramai 313 orang. Namun, dijangka jumlah ini akan bertambah memandangkan masih terdapat pelajar perubatan yang belum melaporkan diri.

Bagi sesi ini,majoriti ahli-ahli DPMZ yang berada di tahun akhir berjaya menamatkan kuliah mereka dan telah pulang ke Malaysia.


Mesyuarat Agung Tahunan sesi 2007/2008


Bagi sesi ini juga, menyaksikan DPMZ terpaksa berpindah dari markaz yang hampir 14 tahun telah digunakan, markaz yang menyaksikan segala aktiviti yang telah dilakukan DPMZ sejak tahun 1993 lagi. Secara tidak rasminya, DPMZ telah berpindah ke markaz baru yang terletak di kawasan Qaumiyah. DPMZ kali ini telah berubah suasana dengan mendapat nafas baru di tempat baru.

Di bawah motto “GEMBLENG KEKUATAN PASAK KEILMUAN” DPMZ akan meneruskan perjuangan bagi kebajikan setiap ahli yang berada di bawah naungannya disamping meneruskan niat utama berada di bumi Mesir iaitu mendapatkan ilmu.


Selembar Sejarah Pimpinan DPMZ 1993-2009Pengerusi Sesi 1993 /1994 - Mohd Nasuha Ismail

Pengerusi Sesi 1994 /1995 - Hj Mohd Fu’ad B Hj Mohd Seleh
Pengerusi Sesi 1995 /1996 - Norulhuda @ Norulazhar Haron
Pengerusi Sesi 1996 /1997 - Hj Abd Rahman B Mamat
Pengerusi Sesi 1997 /1998 - Hj Suharme B Hj Abdullah
Pengerusi Sesi 1998 /1999 - Hj Mohd Bukhari B Hj MohdSuhaimi
Pengerusi Sesi 1999 /2000 - Hj Mohd Bukhari B Hj MohdSuhaimi
Pengerusi Sesi 2000 /2001 - Mohd Hilmy B Sulaiman
Pengerusi Sesi 2001 /2002 - Mohd Redzuan B Ahlal
Pengerusi Sesi 2002 /2003 - Mohd Faizal B Najimuddin
Pengerusi Sesi 2003 /2004 - Zulazhar B Mohamad
Pengerusi Sesi 2005 /2006 - Mohd Muzaidi B Mustani
Pengerusi Sesi 2006 /2007 - Ahmad Zaidan B Abu Samah
Pengerusi Sesi 2007 /2008 - Muhammad Mumtaz B Harun
Pengerusi Sesi 2008 /2009 - Mohd Faizzudin B Ghazali


Ziarah AJKT ke rumah adik-adik PerubatanSudah Bersediakah diri ini untuk memikul tugas yang sangat berat ini.. Ya Allah bantulah hambaMu yang sangat lemah ini amin....

No comments: