kebahagiaan..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

7/10/09

Manik Urai : Mengapa perlu pilih PAS..Tulisan ini adalah bersifat individu tiada kene-mengena dgn mana-mana organisasi atau pertubuhan ;)

"Sesungguhnya Penolong kamu hanyalah Allah, dan RasulNya, serta orang-orang yang beriman, yang mendirikan sembahyang, dan menunaikan zakat, sedang mereka rukuk (tunduk menjunjung perintah Allah). Dan sesiapa yang menjadikan Allah dan rasulnya serta orang-orang yang beriman itu penolongnya (maka berjayalah dia), kerana sesungguhnya golongan (yang berpegang kepada ugama) Allah, itulah yang tetap menang." Al -Maidah 55-56

Pada zaman jahiliyah, sifat perkauman menjadi satu perkara tunjang dalam kehidupan mereka, sikap berpuak-puak, tasub dengan kabilah masing-masing menjadi punca kepada kerosakan tamadun ketika itu.

Mereka mengikut kehendak serta mendokong pembawakan kaum mereka tidak kira samada benar ataupun salah, yang penting bagi mereka kaum atau kabilah meeka mesti dipertahankan dan mesti berada dipuncak teratas kepimpinan.

Kini sifat itu kembali menular dalam jiwa rakyat manusia. Proses pemecahan khalifah islam kepada negara-negara oleh kafir laknatullah telah berjaya. perjuangan bukan lagi berpaksikan agama Islam akan tetapi untuk satu kaum tersendiri. Hidup Melayu!!!

"Me-layu" "Melayu mudah lupa" "Melayu pemalas"

Bukan ingin menghina rakyat melayu, aku juga melayu, tetapi apa gunanya hidup melayu tanpa Islam. Slogan " Hidup Melayu!! " diperlaungkan, dalam masa yang sama syariat Islam dihina, syariat Islam diperlekeh, syariat Islam dipermain-mainkan. Tiada perbezaan antara mereka dengan kaum jahilyyah..Teringat kepada seorang pegawai yang tidak habis-habis memperjuangkan ke-melayu-annya, kalau kita tidak sokong orang melayu siapa lagi, kerna melayulah kita hidup aman damai, eee rasa macam nak sepak2 je muka, langsung tiada perkataan Islam dalam kata-katanya, seolah-olah tiada langsung pegangan Islam dalam dirinya..

Ada apa dengan sejarah melayu? Ulama terdahulu yang memperjuangkan kemerdekaan juga atas dasar Islam bukan atas dasar melayu. Bacalah sejarah yang sebenarnya, anda akan tahu sejarah peranana sebenar Islam dalam kemerdekaan..

"dari Abu Hurairah r.a berkata; Baginda Rasulullah menjelaskan, maksudnya; Sesiapa yang melepaskan ketaatan dan meninggalkan jamma'ah (umat islam) kemudian mati, maka kematiannya itu mengikut cara jahiliyah, dan barangsiapa berperang di bawah panji kegelapan, marah kerana asabiyyah dan menolong keran asabiyyah, sehingga terbunuh, maka kematiannya itu adalah mengikut cara jahilyyah" ( HR Muslim )Kenapa mesti memilih PAS..


1) Islam sebagai dasar perjuangan PAS

Dasar PAS ialah Islam ( Perlembagaan PAS Fasal 3 )

Muqaddimah Perlembagaan PAS;

" Bahawa sesungguhnya adalah diistiharkan demi untuk menyempurnakan taqwa kepada Allah dengan kebaktian sesama manusia yang dijadikan dengan menegakkan al-Amru bil Ma'ruf wa al-Nahyu 'anil Mungkar dalam kehidupan masyarakat dan bernegara yang dinamakan parti Islam Semalaysia"

Memperjuangkan Islam yang lengkap serta syumul dalam semua aspek kehidupan samada ibadah,politik, ekonomi, akhlak dan sebagainya..


2) PAS di pelopori oleh golongan Ulama

Penubuhan PAS adalah hasil kesedaran politik Islam untuk mendaulatkan Islam di muka bumi ini. Sejarahnya ramai dari golongan agamawan yang pulang dari timur tengah bersemangat dalam menentang penjajah dan bangkit memberikan kesedaran agama pada masyarakat.

Majlis tertinggi dalam PAS ialah Majlis Syura Ulama. Keanggotaan dalam Majlis Syura ini dinilai berdasarkan sifat-sifat yang terpuji serta ilmu yang mendalam serta luas mengenai Agama Islam. Mestilah bersifat adil yakni tidak melakukan dosa-dosa besar serta tidak melazimi dosa-dosa kecil..


3) PAS mementingkan Dakwah dan Tarbiah

Kewujudan PAS di Negara Malaysia bukan semata2 politik pilihanraya semata-mata, akan tetapi lebih dari itu. Perjuangan PAS adalah untuk mengajak manusia mengabdikan diri kepada Allah SWT serta menyeru kepada perkara ma'ruf dan menjegah daripada kemungkaran.

"Dan hendaklah ada di antara kamu satu puak yang menyeru (berdakwah) kepada kebajikan (mengembangkan Islam), dan menyuruh berbuat segala perkara yang baik, serta melarang daripada segala yang salah (buruk dan keji). Dan mereka yang bersifat demikian ialah orang-orang yang berjaya. " al-Imran 104BERSAMBUNG PAHNI :) PUBLISH DLU :D

No comments: