kebahagiaan..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

7/12/09

Manik Urai : Mengapa perlu pilih PAS IISambungan..

4) PAS mampu untuk memerintah dan membawa kemajuan.

"Iqamatul al-Din wa Siyasatun dunya bihi" Kemajuan yang dibawa oleh PAS adalah berlandaskan syariat yang telah ditetapkan oleh Islam. Sejarah pemerintahan Nabi Muhammad SAW dalam mengembangkan serta memberi pengaruh kerajaan Islam Madinah keseluruh dunia membuktikan bahawa Islam mampu untuk memerintah.

Pembangunan yang dilakukan amat berbeza dengan pembangunan sikular yang dilakukan oleh kerajaan sekaran. Pembangunan yang dibangunkan tidaklah tertumpu kepada ganjaran dunia semata2 akan tetapi mengambil penting akan perkara akhirat yang berkaitan syurga dan akhirat. Apa gunanya pembangunan tersenggam indah akan tetapi dipenuhi dengan maksiat dan menjadi pusat penyebaran dakyah syaitan durjana.


5) Kepimpinan yang menggabungkan Ulama, Profesional dan Aktivis.


Sebagai sebuah parti ummah yang syumul, PAS mempunyai ahli dari setiap peringkat umur juga latar belakang. Dapat diperhatikan sendiri di dalam kepimpinan PAS sendiri terdapat golongan agamawan, profesional dan para aktivis parti.

Ketiga2 kelompok ini memainkan peranan penting dalam memantapkan segala gerak kerja PAS dalam merialisasikan Islam di mka bumi ini. Hasil dari gabungan ketiga golongan ini juga telah menghasilkan sebuah satu saf kepimpinan yang kuat lagi jitu dalam membawa hala tuju PAS.

Ulama sebagai pembenteng caturan politik samada ia berjalan betul serta lurus berlandaskan Al-Quran dan Sunnah ataupun tidak, manakala golongan profesional pula memberikan idea-idea bernas serta buah fikiran cerdik dalam merancang untuk merangka segala strategi dalam parti serta golongan aktivis pula sebagai pengerak di tengah masyarakat berlandaskan segala prancangan yang telah disusun atur dalam parti.

kerjasama inilah yang menunjukkan betapa kuatnya gerakan harakah islamiyah ini dalam membawa amanah memikul bebanan menyambung saki baki perjuangan Nabi Muhammad SAW di muka bumi ini.


6) PAS memperjuangkan perpaduan.

fasal 6 pelembagaan PAS

* memupuk dan memperkuatkan ukhwah Islamah danmenyuburkan rasa perpaduan di kalangan rakyat bagi memelihara kehidupan politik dan masyarakat yang sihat dan berkebajikan.
* mengajak dan menggalakkan badan-badan, pertubuhan-pertubuhan dan orang-orang perseorangan bagi mengenali dan memahami serta memperjuangkan konsep dan pandangan hidup Islam.
* Menyertai dan bekerjasama dengan badan-badan


7) PAS sesuai dalam masyarakat majmuk.

Meyakini dan terbukti kini bahwa pembawakan yang dibawa oleh PAS diterima oleh semua lapisan masyrakat berbilang agama dan budaya di Malaysia. Ini dapat dibuktikan dengan kemenangan PAS dalam pilihanraya baru-baru ini bahwa undian dari golongan yang bukan Islam bertambah ramai serta keahlian kelab penyokong PAS disemua peringkat semakit meningkat sehingga mencapai angka ribuan penyokong.

8) PAS mementingkan kebajikan.

" keluar seorang kamu itu berjalan kerana hendak menolong saudaranya adalah lebih baik baginya beriktikaf selama sebulan dalam masjid aku ( masjid nabawi) "
Kebajikan sebagai satu aspek terpenting dalam Islam, Sehubungan dengan itu PAS sangat2 mementingkan akan kebajikan kepada seluruh ahli serta masyarakat awam agar mereka dapat melihat akan kemanisan serta keindahan Islam itu sendiri dalam membawa kebajikan kepada semua manusia tidak mengira agama mahupun bangsa.

9) PAS mengambil berat kepada pembentukan akhlak.

Sebagai sebuah jemaah Islam, PAS berusaha keras dalam membentuk syakhsiah mukmin dalam setiap diri muslim serta akhlak terpuji dalam diri setiap masyarakat. juga bertungkus lumus dalam membendung dan mengutuk keras segala permasalahan gejala sosial yang melibatkan kepada keruntuhan akhlak.

Program berbentuk nyayian dari artis2 dalam an atau luar, tarian, percampuran lelaki perempuan yang sering dilakukan oleh pihak tertentu sebagai satu contoh perkara yang sangat ditentang oleh PAS, program tersebut secara jelas menunjukkan akan keruntuhan serta kejatuhan moral akhlak sebagai seorang insan yang beragama.

10) PAS menegakkan keadilan dan menentang kezaliman.

Memastikan muka bumi ini diadili serta diperintah dengan penuh keadilan dan menentang segala bentuk kezaliman.


sekian..

rujukan : kenapa memilih PAS; Ustaz Idris Ahmad


No comments: