kebahagiaan..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

3/28/09

KITA PMRAM..
Hari silih berganti hari, bulan berlalu melengkapkan tahun, setiap yang baharu pasti akan bertemu dengan penghujungnya, yang hidup pasti akan mati, yang cantik akan menjadi buruk, yang muda pasti akan menjangkau usia tua.. Begitu jua lah lumrah perjuangan ini, pejuang silih berganti, yang lama pasti akan meniggalkan pentas perjuangan ini lalu digantikan dengan pejuang-pejuang muda yang gagah perkasa mengetuai perjalanan suka duka meneruskan sisa baki perjuangan..

“Kita bukan orang yang memulakan perjuangan dan kita bukan orang yang mengakhiri perjuangan, tetapi kita adalah yang menyambung perjuangan para Rasul dan Nabi terdahulu.”
KITA PMRAM

Muktamar PMRAM kali ke 76 baru sahaja berlalu sehari yang lalu, pelabagai persoalan serta permasalahan telah diperbincangkan. Alhamdulillah segalanya berjalan dengan lancar. TAHNIAH dan SYABAS diucapkan kepada pimpinan terdahulu di bawah kepimpinan Al-fadhil Ustaz khairul Anuar Ismail kerana berjaya membawa PMRAM ke arah satu marhalah yang tinggi dan disegani di setiap hati nurani mahasiswa mahasiswi di ardulkinanh ini.. Jasa antum tidak dapat kami balasi,segala keringat antum demi menaburkan jasa antum kepada seluruh rakyat malaysia di mesir ini tidak mungkin dapat dibalas, semoga segala curah bakti antum, segala penat lelah antum menerajui PMRAM selama ini dibalas oleh Allah dengan kerahmatan,kejayaan serta keredhaan di dunia dan akhirat insyaAllah amin..

Kini PMRAM diterajui oleh kepimpinan yang baru, di bawah kepimpinan Al-fadhil Ustaz Abdul Muiz bin Muhammad kami yakin PMRAM pasti akan lebih cemerlang,gemilang dan terbilang.. Jangan di sangka air yang tenang tiada buaya, jangan di sangka pimpinan yang baru tiada bisanya, walaupun ramai dari kalangan badan pengurus serta hewi kini berwajah baru tapi pasti setiap dari mereka mempunyai kelebihan mereka tersendir,siapa tahu satu hari nanti mereka bisa menggegarkan bumi mesir ini. Kita selaku ahli perlulah memberikan sokongan serta dokongan yang padu pada mereka, memberikan wala’ yang sangat tinggi pada ketokohan serta kepimpinan mereka selagi ianya berlandaskan kepada Al-Quran dan Sunnah..
Antara usul yang diperbincangkan dan diterima sebulat suara oleh para perwakilan di sidang muktamar PMRAM kali yang ke 76.

1) "Mahasiswa-mahasiswi bersatu membanteras anasir-anasir yang mencetuskan masalah keselamatan, unsur-unsur perpecahan dan tidak mengamalkan Islam secara syumul."
2) "Mempertahankan Badan Kebajikan Anak Negeri (BKAN) yang bernaung di bawah PMRAM"
3) "Menggesa pihak Kedutaan Besar Malaysia Kaherah (KBMK) berbincang dengan pihak imigresen Mesir bagi memudahkan urusan menyambung visa."
4) “Menjayakan Dana Syaqah PMRAM sehingga hujung tahun 2009”


BIADAB!!!

Petikan dari malaysia kini..

“Sementara itu, seorang perwakilan kelab Umno luar negara petang ini menggesa persatuan mahasiswa Malaysia di Mesir diharamkan dengan dakwaan ia menyebarkan ideologi pembangkang. Wan Md Hazlin Agyl Wan Hassan juga menggesa biasiswa pemimpin Persekutuan Melayu Republik Arab Mesir (PMRAM) ditarik balik."PMRAM perlu diharamkan, biasiswa pelajar yang menyertai PMRAM perlu ditarik balik," katanya. "Apabila pelajar kita tiba sahaja (di Mesir), PMRAM lebih dahulu menyambut mereka di lapangan terbang. "Mereka ini, pegawai- pegawai kita pun takut. "Malah, kami sendiri tidak mendapat tempat apabila asrama dikuasai pembangkang," katanya, yang sedang menuntut sebuah universiti di Southampton, Britain.”

1) Punya takut dengan PMRAM sampai masuk dalam perhimpunan UMNO, dasyat gak PMRAM ni.. PMRAM memang power..

2) Emh ideologi pembangkang ek, kira parti islam semalaysia la?? Asal membawa islam je pembangkang, UMNO tidak membawa islam ke??

3) Ini lah perangai manusia keparat yang buat harta orang macam harta sendiri, barangkali biasiswa ini keterunan dia yang punya dengan mudah ingin di tarik balik.jawap akhirat kelak k klau biasiswa yang dimaksudkan itu zakat haa siapla cium tapak kaki la nanti di akhirat..

4) Haramkan PMRAM?? HAHAHA lawak dari kumpulan sepah.. ai sahabat PMRAM ni bukan pertubuhan atau persatuan di Malaysia la sengal.. PMRAM berdaftar terus di bawah kerajaan Mesir di bawah Syuun Ijtima’ie MESIR.. kalau nak diharamkan sila usulkan permintaan anda di persidangan Mesir k

5) Pegawai pun takut? Mengapa? Ahli PMRAM ada yang makan orang ke? Atau ada yang menyerang mengunakan senjata yang merbahaya? Penin ku fahami dirimu.. ops lupa PMRAM kan hebat.. rupa2nya pegawai selama ni takut rupanya wat kemas depan budak2 cet..

6) Universiti di Southampton, Britain?? Emh ingat ke yang bagi usul ni orang ngaji mesir gak.. study Britain duk sembang mengenai mesir padan mengarut pun cerita..

7) KESIMUPULAN : PMRAM HEBAT DAN PASTI AKAN TETAP TEGUH DI BUMI MESIR INI INSYALLAH…

TAHNIAH DPMZ..

Petikan dari pmram.org


27 Mac- Dewan Perwakilan Mahasiswa Zagazig (DPMZ) telah diisytiharkan sebagai DPM Terbaik dan BKAN Perak sebagai BKAN Terbaik bagi sesi 2008. Pengumuman tersebut dibuat oleh Setiausaha Agung PMRAM, Ustaz Syafiq Zulakifli di akhir Ijtimak Umumi di Nadi Riyadhi sekitar jam 7 malam. Menurut beliau, pada tahun ini, dua anugerah telah diwujudkan iaitu Anugerah DPM Terbaik dan Anugerah BKAN Terbaik. Justeru, panel penilai yang terdiri dari Badan Pengurus PMRAM serta AJKT HEWI PMRAM telah memiilih Dewan Perwakilan Mahasiswa Zagazig sebagai penerima Anugerah DPM Terbaik manakala Keluarga Pelajar Islam Perak Mesir (KPIPM) sebagai BKAN Terbaik. Anugerah DPM serta BKAN Terbaik dinilai dari segenap aspek serta diwujudkan kriteria-kriteria tertentu antaranya dari segi pengurusan, komitmen ahli dengan PMRAM dan lain-lain.

Sementara itu, DPM Zagazig juga dipilih sebagai Perwakilan (Ikhwah) terbaik Muktamar Sanawi kali ke-76 ini manakala bagi perwakilan terbaik akhawat disandang oleh Dewan Perwakilan Mahasiswi Iskandariah (DPMI). Di akhir majlis juga diadakan tayangan slide berkisar program dan peristiwa PMRAM sepanjang setahun.Semoga hubungan erat antara BKAN dan DPM ini terus erat dan kukuh bagi merealisasikan moto PMRAM iaitu 'Julang Thaqafah Bakti Dicurah'.


- Tiada yang terbaik melainkan ianya dari kerjasama antara seluruh ahli Zagazig yang terdiri dari perubatan dan ahli pengajian islam, tahniah atas ukhuwwah yang dibina dibumi Zagazig.. tanpa sokongan ahli pasti kepimpinan DPM, BAKAN dan juga PMRAM tidak akan dapat merancanakan segala perancangan yang telah disusun.. semoga ukhuwwah ini terus terjalin sehinga ke ahkir hayat insyallah aminn..

- “Ukhuwwah dierat, thaqafah diperkuaat, tarbiyah diperhebat, ekonomi dipertingkat” tema FESTIVAL ZAGAIZG 09