kebahagiaan..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

3/28/09

Jawap Soalan :)
Bukan semua perkara yang kita lakukan adalah betul mahupun salah, ( yang haram tu tetap haram la k) Cuma terkadang apabila kita tersalah dalam menipulasinya ia menjadi salah dan mungkin boleh membawa kepada perkara yang berdosa. Kaedah usul feqh ada menyatakan “asal bagi pada sesuatu perkara itu adalah harus” sebagai contoh nyayian, asal nyayian adalah harus dan diperbolehkan akan tetapi apabila nyayian tersebut melalaikan dan terdapat unsur2 yang tidak baik oleh itu ia berubah menjadi haram dan berdosa.. apa kene mengena dengan tajuk?? :P


( T.A.G ) Satu kata singkat ( barangkali )yang tiflu sendiri tidak mengerti perkataan sebenar bagi tiga huruf berkenaan, mungkin disebabkan tiflu sendri tidak tahu perkembangan dunia IT, tapi yang pasti ia ialah bentuk soalan yang ditujukan oleh seseorang bloger kepada rakannya bagi menjawap segala persoalan yang ditanya, betulkah begitu?? Kebiasaannya tag ini banyak dipelopori oleh sahabiah akhawat.


Bukan ingin mengatakan tag ini salah, akan tetapi kebanyakan persoalan yang dipersoalkan berkisarkan hal peribadi dan tidak sesuai bagi insan yang bergelar khalifah Allah di muka bumi ini. Ia kebanyakan tertumpu pada akhawat yang seolah2 memperkenalkan secara tidak sedar perkara yang mungkin akan menjatuhkan moralnya sebagai seorang wanita yang cukup dijaga dan di pandang tinggi di sisi islam.. perbatasannya untuk para ikhwah terkadang dibuka tanpa disedari. Secara peribadinya tiflu agak tidak bersetuju sekiranya TAG ini diperhebatkan oleh golongan ustaz mahupun ustazah yang menuntut ilmu agama Islam.


Akan tetapi adakah semua tag tidak dipersetujui oleh tiflu? Tidak.. Maksud tiflu tidak bersetuju ialah sekiranya persoalan yang diajukan tidak berfaedah dan ntah apa-apa ntah ( soalan mengarut ) akan tetapi sekiranya soalan yang di tujukan bersifat ilmiah amat-amatlah digalakkan. Pendapat peribadi tiflu ek :)


Syukran pada teman hati yang amat disayangi yang sentiasa memberikan nasihat pada diri yang hina ini.. heykaasnh..Tiflu ingin menjawap tag yang ditujukan pada diri tiflu ( first time jwp tag hiii )


1) Apakah pendapat anda tentang isu boikot yang menjadi isu hangat perbincangan ketika ini. Adakah ia patut, perlu, buang masa, wajib atau..?


Mengenai isu boikot ini telah banyak tiflu bangkitkan pada ketika berlakunya peperangan antara israel dengan Palestin tempoh hari khususnya dan pada sebelum2 ini secara rambang. Perhatikan kata2 ini sebagai jawapan bagi persoalan yang di timbulkan " Jihad untuk membebaskan tanahair Islam dari serangan dan penjajahan musuh Islam adalah suatu kemestian dan kewajipan suci agama. Ini berdasarkan dalil yang kukuh dalam al-Quran, Sunnah dan Ijma` Ulama`. Kewajipan ini secara utamanya terbahu ke atas penduduk-penduduk yang menghuni tanah berkenaan, kemudian wajib di atas bahu umat Islam sekitarnya. Sekiranya mereka tidak mampu, maka kewajipan tersebut menjadi kewajipan umat Islam seluruh dunia.

Antara bentuk pertolongan dan bantuan terhadap rakyat Palestin tersebut ialah memboikot secara total barang buatan Israil dan Amerika, kerana setiap ringgit atau dirham, dolar atau pound yang anda gunakan membeli barangan tersebut akan berubah menjadi peluru yang ditembakkan ke arah saudara-saudara dan anak-anak di Palestin ".

Memang tidak dapat kita akui sekiranya kita perhatikan disekeliling kita terdapat banyaknye barangan berjenama israel, akan tetapi ini bukan beerti kita tidak boleh memboikot barangan-barangan tersebut, boikot tetap juga dilakukan sekadar kemampuan kita terhadap kepentingan kita terhadap barangan tersebut, sebagai contoh MILO ( nestle) berkemungkinan minuman ini telah dianggap sebagai minuman asasi penduduk malaysia maka bagi ana tidak mengapa untuk diteruskan, akan tetapi contoh seperti KFC tiflu rasa ia tidaklah menjadi keperluan untuk teruskan hidup, tidaka akan kebulurunan rasayna sekira kita tidak makan KFC.. tiflu rasa agak terkilan ketika membaca sebuah akhbar di negara kita yang mengesa agar rakyat Malaysia memberhentikan pemboikotan ini, ntah la mungkin ada sebab2 yang tertentu..2) Jika umat Islam ingin bersatu dan kuat, apakah tindakan atau langkah yang pertama dan paling utama sekali yang anda rasakan perlu dilakukan ?


Sebelum menjawap persoalan yang dilemparkan cuba kita lihat keadaan disekeliling kita sekarang , bagaimanakah keadaan dunia islam sekarang? Bagaimana keadaan negara-neraga arab sekarang? Adakah terdapat persefahaman antara mereka? Jawapan segalanya terdapat pada antum. Lihatlah dengan mata kepala sendiri konflik yang berlaku tempoh hari, pasti antum dapat jawapanya…


Berbalik pada soalan, perkara yang paling penting ialah islah diri sendiri terlebih dahulu “islah nafsak wad’u ghairak” sekiranya sifat individu muslim tidak terdapat dalam diri setiap insan di duni ini mustahil untuk kita bersatu dan kuat.. Perhatikan sejarah kegemilangan Islam terdahulu, bagaimana hebatnya rohani individu sahabat ketika itu, “Saidina Khalid al-Walid” perhatikan sejarah insan hebat ini dan ramai lagi.. “ man tolabul ‘ula saharal layali ” baranagsiapa yang menuntut akan ketinggian maka bagunlah tengah malam ( bertahajjud ). Terapkan sifat individu muslim dalam setiap diri insan muslim muslimah terlebih dahulu sekiranya inginkan kesatuan serta kekuatan..apakah indivudu muslim? Melaksanakan perintah Allah dan meninggalkan larangannya.. Seterusnya barulah keluarga,negeri dan seterusnya mengikut marhalah-marhalah yang mencapai kepada satu daulah islamiah.. doakan agar dipercepatkan kemenangan islam amin ya Rob..

3) Jika anda adalah pemimpin, apakah yang anda akan lakukan untuk membantu rakyat-rakyat Palestin ketika mereka semua menghadapi serangan daripada pihak Israel? Berikan 3 isi utama pelan tindakan anda itu.


Sekiranya tiflu pemimpin ek? Emh tak mustahil satu hari nanti tiflu boleh jadi pemimpin dunia ( ada hati :P ) em pemimpin yang dimaksudkan disini pemimpin dunia atau pemimpin sebuah negara sahaja? Sekiranya hanya pemimpin sebuah negara sahaja pasti banyak perkara yang perlu difikirkan terlebih dahulu, ketika ini aulawiyat dan muwazanat perlu dipraktikkan sebaiknya..


Sekiranya tiflu sebagai pemimpin Malaysia :


1) kalau nak gi serang terus israel pasti payah, sebab sekiranya israel serang balik malaysia pasti lebih ramai rakyat muslim yang mati. Realiti sistem peperangan yang terdapat di malaysia amat lemah kalau nak di badingkan dengan israel So sebagai langkah untuk membantu juga ialah dengan menghantar tentera-tentera malaysia bagi membantu Palestin seramai boleh yang mungkin.


2) Membantu dari sudut kewangan, wajibkan setiap rakyat di Malaysia yang berjuta2 menderma sebanyak RM5 setiap orang.. jikalau rakyat Malaysia ada 27 juta di gandakan dengan 5 maka akan terkumpul RM135 juta.. siapa yang tidak dibayar akan tetapi mampu untuk menderma akan dikenakan tindakan keras..


3) Mewajibkan juga kepada seluruh rakyat malaysia agar memboikot segala barangan buatan israel dan amarika, mengharamkan kemasukan semua barangan israel dan amarika, serta menghalau duta israel yang berada di Malaysia..


Sekiranya tiflu sebagai pemimpin dunia1) Hapuskan israel terus dari muka dunia ni ( tiada dua dan tiga )4) Anda dikehendekai mengetag sesiapa saja yang anda suka dan boleh menambah bilangan soalan tetapi tidak boleh mengurangkan dan mengubah soalan sedia ada dan soalan yang ditambah itu mestilah berbentuk ilmiyah sahaja.


1) Sesiapa sahaja yang nak menjawap :)