kebahagiaan..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

2/19/09

Berjaya dan Hampa...

( padan la semua rakyat malaysia duk melantak je KFC, ada sokongan rupanya)

"
Dewan Pemuda Pas Wilayah Persekutuan (Pemudawilayah) melahirkan rasa kesal terhadap kenyataan dan sikap yang ditunjukkan oleh Ketua Eksekutif JCorp, Tan Sri Muhammad Ali Hashim yang mendesak rakyat Malaysia menghentikan boikot produk AS dan Israel.

Kami sedar bahawa beliau tertekan kerana Johor Corporation (JCorp) melalui anak syarikatnya QSR Brands Malaysia Berhad yang memiliki rangkaian restoran Pizza Hut dan pemegang saham terbesar KFC Holdings Malaysia Berhad mengalami kerugian setelah kempen boikot dilancarkan.

Motif keuntungan dan Jihad Ekonomi yang dilaungkan beliau menjadi modal untuk mendesak kempen ini dihentikan.


Sewajarnya beliau sebagai seorang Islam memahami kepentingan boikot ini dan mempunyai rasa bertanggungjawab terhadap kematian ribuan umat Islam Palestine.

Beliau sedar bahawa rangkaian restoran KFC dan Pizza Hut merupakan antara penyumbang terbesar kempen zionisme Israel yang ditaja oleh Amerika. Saban tahun Amerika akan memberikan dana tidak kurang dari 2 billion untuk Israel meningkatkan keupayaan persenjataannya sekaligus mempergunakannya untuk menindas unmat Islam Palestine.

Kami tidak menafikan bahawa akibat kempen boikot ini banyak cawangan restoran Pizza Hut dan KFC yang rugi, malah ada yang bakal ditutup. Ramai juga kakitangan yang diberhentikan.

Sudah sampai masanya JCorp mewujudkan jenama baru

Walaubagaimana pun, JCorp sewajarnya melakukan inovasi dan penstrukturan dalam senarai perniagaan mereka. Jika benar JCorp mempunyai rasa kebertanggungjawaban terhadap masa depan rakyat yang kehilangan kerja, mereka seharusnya menyusun pelan peralihan dan rancangan perniagaan baru.

Dengan sumber yang ada dan pengalaman yang luas, sewajarnya rangkaian restoran KFC dan Pizza Hut dibubar segera. Rangkaian ini boleh dihidupkan kembali dengan mewujudkan rangkaian jenama dan produk makanan segera tempatan yang lebih mencerminkan sikap serta identiti rakyat Malaysia. Kita tidak selamanya perlu bergantung pada jenama luar bagi memajukan ekonomi kita.

Saban tahun negara kita terpaksa membayar billion ringgit kerana menggunakan jenama dan produk yang diambil dari luar negara khususnya Amerika.

JCorp sepatutnya sudah matang dan mampu membina produk dan jenama sendiri.

Pemudawilayah juga melihat bahawa produk makanan berjenama tempatan juga tidak kurang hebatnya. Rangkaian restoran makanan segera Marrybrown, SugarBun dan juga Radix FC yang kian berkembang membuktikan bahawa jenama tempatan juga masih boleh diterima ramai. Malah kewujudan rangkaian ini juga memberikan peluang kerja untuk rakyat tempatan.

Jika JCorp mahu melaksanakan cita-cita ‘Jihad Ekonominya’ inilah peluang untuk mereka turut sama bergabung dalam membantu menaikkan jenama tempatan.

Jihad Ekonomi KFC dan Pizza Hut, Bunuh Umat Palestine

Jihad bukan sekadar menuntut kita mengaut untung dan mengkayakan umat Islam, tapi ia juga menuntut untuk kita menyelamatkan akidah dan juga kehidupan umat Islam lainnya, khususnya di Palestine. Apa guna kita kaya di Malaysia ini sedangkan saudara seagama kita mati dibunuh di Palestine.

JCorp memberikan sumbangan pada mereka untuk mendapatkan makanan tapi dalam masa yang sama, JCorp juga menyalurkan bantuan kewangan kepada induk KFC dan Pizza Hut yang akhirnya digunakan untuk membeli peluru membunuh saudara kita.

Dimanakah hati dan perasaan pihak pengurusan JCorp yang sanggup mengadai umat Palestine untuk ‘Jihad Ekonomi’ yang hanya menguntungkan segelintir pihak sahaja.

sumber : www.tranungkite.net