kebahagiaan..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

6/11/08

FUTUH ISLAMIAH SIRI KE2...


Assalamualaikum.. Alhamdulillah setelah hampir 2 hari laptop tiflu di timpa masalah akhirnya berjaya juga di baik pulih dengan pertolongan sahabat-sahabat.. Hikmah disebalik kerosakan laptop ini alhamdlillah tiflu telah di anugerahkan satu ilmu baru dalam menyelesaikan masalah-masalah yang berkaitan dengan komputer alhamdlillah…Dalam masa 2 hari ini juga tiflu telah menonton satu cerita sejarah, yang mana cerita ini telah disebutkan oleh Allah di dalam kitab suci al-Quran iaitu kisah Ashabul Kahfi..Cerita panjang ini telah di rakamkan sebanyak 10 episod dan setiap episod satu jam (sapa2 nak tgk datang umah ek )..Plot cerita yang amat menarik serta penuh dengan pengajaran serta semangat dalam memperjuangkan agama Allah yang suci. Ashabul kahfi terpaksa berhadapan dengan raja yang amat zalim dalam keadaan mereka sendri adalah orang penting dalam pemerintahan rom ketika itu.Keberanian Ashabul Kahfi dalam menyatakan kebenaran di hadapan seorang raja yang zalim, di tengah-tengah tentera yang lengkap bersenjata amat mengkagumkan tiflu. Yang lebih mengagumkan ialah kebesaran Allah ketika menidurkan mereka selama 309 tahun selepas lari dari pemerintah yang kejam tanpa merosakkan sedikit pun tubuh badan mereka lalu membangkitkan mereka kembali..Ya Alla Ya Rahman amat besar keagungan Mu..Insyallah tiflu akan cuba untuk menceritakan selengkapnya pada posting yang akan datang..

Sebelum masuk kepada sejarah futuh islamiah di syam dan juga Palestin tiflu ingin meyentuh sedikit isu kenaikan minyak di negara tercinta kita Malaysia..Bukan berhajat ingin berceloteh panjang mengenai hal ini tapi tiflu merasakan bebanan yang berat akan kita hadapai disebabkan kenaikan minyak ini.tidak sampai seminggu harga minyak naik,pelbagai harga barang sudahpun naik. Surat kabar hari ini menyatakan DBKL akan menaikkan kadar letak kereta pusat bandar bermula isnin ini,hari ahad pun dikenakan bayaran juga..aduih… hagra daging juga naik secara mendadak..siapakah yang harus dipersalahkan?? Ntah la yang pasti orang yang kaya terus dengan kesenangan mereka manakala yang miskin pula akan terus menderita..Apa pun kita sama-sama doakan akan kesejahteraan kita besama insyallah aminnn (http://subversif.blogspot.com/2006/04/e-buku-kenaikan-harga-minyak-hakikat.html ) link buku mengenai kenaikan harga minyak..

Ok la sambung balik mengenai pembukaan islam yang kedua iaitu di

2. SYAM DAN PALESTIN

Khalifah Abu bakar telah menyediakan empat pasukan dalam pembukaan Syam dan Palestin ini :-

1) Abu Ubaidah bin Jarrah menuju ke Hams

2) Yazid bin Abi Sufian menuju ke Damsyik

3) Syurahbil bin Hasanah menuju ke Wadi Urdun

4) Amru bin Asr menuju ke Palestin

Dalam masa yang sama tentera kuffar juga telah menyediakan empat pasukan bagi menyekat akan tentera islam..Di dalam pertembungan ini tentera kuffar mempunyai senjata yang lengkap dan kuat serta bilangan tentera yang ramai manakala tentera islam hanya mempunyai kelengkapan perang yang tidak seberapa dan bilangan tentera yang tidak terlalu ramai..Sehubungan dengan itu khalifah saidina Abu Bakar telah pun menyuntikkan semangat kepada tentera islam dan juga telah memerintahkan Khalid al-Walid agar segera meninggalkan Iraq dan menuju ke Syam bagi membantu tentera islam dan mengetuai tentera islam.. Dengan semangat juang yang ada pada sahabat-sahabat ketika itu, mereka yang diketuai oleh Khalid telah merentas padang pasir dari Iraq menuju ke Syam.. Perjalanan yang sepatutnya mengambil masa yang lama telah dipermudahkan oleh Allah, mereka telah sampai ke Syam dikatakan dalam masa 18 hari sahaja..bayangkanlah sahabat-sahabat bertapa hebatnya mereka..

1. Peperangan Ajnadin

Berlaku pada tahun yang ke 13 hijrah, di ketuai oleh Saifullah Khalid al-Walid, bersamanya 30 ribu tentera islam, tentera islam ketika itu tidak mempunyai kelengkapan perang yang mencukupi..manakala tentera rom mempunyai kelengkapan yang cukup serta tentera yang mantap seramai 100 ribu yang diketuai oleh Tyudur ( saudara Imbratur Harculis ).. maka berlakulah peperangan dan kemenangan berpihak kepada islam atas keimanan mereka yang tingi..

2. Peperangan Damsyik

Peperangan ini berlaku pada tahun yang ke 14 hijrah, pada maa ini tentera islam telah mengelilingi kota damsyik kerana ahlinya telah menutup pintu serta mengunci semua pintu-pintu kota. Maka telah berpecah tentera islam kepada 5 pasukan, yang pertama di ketuai oleh Khalid al-Walid berada di pintu Timur, kedua Abu Ubaidah di pintu Utara, ketiga Amru bin Asr berada di pintu Tuma, yang ke empat Syurahbil bin Hasanah di pintu Paradais, yang ke lima Yazid bin Abi Sufyan berada di pintu kecil.. Telah berlaku pertempuran kecil maka Islam berjaya memasuki ke kota Damsyik melalui Khalid dan Abu Ubaidah..lalu menawan kota damsyik.. berlaku perselisihan pendapat mengenai Qoid ( ketua ) dalam penaklukan kota Damsyik ini samada Khalid atau pun Abu Ubaidah.. Pendapat yang rojih mengatakan adalah Abu Ubaidah kerana Khalid telah pun di lucutkan jawatanya oleh Khalifah umar pada ketika itu.

3. Peperangan Yarmuk

Harculis telah bersungguh-sunguh dalam memerangi tentera islam selepas kekalahan di peperangan yang lalu,dia telah menyediakan bala tentera yang ramai sekitar 200 ribu bala tentera,dan tentera Rom diketuai oleh Jablah bin Iham ( pemerintah terakhir ghasasanah ) manakala tentera islam adalah seramai 24ribu bala tentera sahaja yang diketuai oleh Abu Ubaidah bin Jarrah.. Natijah peperangan islam telah memperoleh kemenangan.. Harculis telah lari ke Kostontaniah..( inilah pahlawan yang sering diperbangga-bangakan oleh orang-orang kafir di dalam filem-filem mereka . Lari akibat ketakutan )

Selepas peperangan ini tentera islam telah berpecah kepada 2 pasukan, yang pertama di ketuai olehAbi Ubaidah bersamanya Khalid al-Walid menuju ke utara, kedua diketuai oleh Amru bin Asr bersamanya Syurahbil bin hasanah menuju ke arah selatan, manakala baki tentera yang diketuai oleh Yazid bin Abi sufian kekal berada di Damsyik..

Pasukan yang bertama telah berjaya membesarkan panaklukan islam ke daerah Hams, Hamah, Qonsarin, Laziqoh, dan Halb manakala pasukan yang kedua yang deketuai oleh Amru telah menakluki daerah ‘Aka, Hifa, Yafa Ghuzzah ‘Asqolan, Ludda dan Ramlah…

4. Peperangan Bait Muqaddis ( Palestin )

Telah menuju Amru bin Asr ke Bait Muqaddis diatas dua tujuan, tujuan agama dan siasi.. Tujaan agama adalah memartabakan agama di Bait Muqaddis dan tujuan sisai adalah mengakhiri penaklukan di seluruh kawasan Rom..Amru telah mengepung Bait Muqaddis selama 14 hari, lalu orang kafir telah meminta pendamaian..Maka Amru telah mengamankan segala harta benda,rumah,tembat ibadah mereka dari kerosakan..Lengkaplah menaklukan serta perluasan islam di seluruh tanah jajahan Rom pada ketika itu…

Yaps itulah sedikit sebanyak sejarang futuh islamiah yang berlaku pada zaman saidina Abu Bakar dan juga saidina Umar bin Khattab..insyallah lepas ni tiflu akan cuba untuk bercerita mengenai pembukaan di Mesir lak tempat dimana tiflu sedang menuntut sekarang..insyallah.. tiflu ingin menjamu selera dahulu salamz…