kebahagiaan..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

4/5/07

KITA MENJEMPUT BALA DARI ALLAH??

DARIPADA ALI BIN ABI TALIB r.a rasulullah saw bersabda: "apabila umatku telah membuat lima belas perkara, maka pasti bala akan turun kepada mereka itu, iaitu :

1) apabila harta negara hanya beredar pada orang2 yg tertentu
2) apabila amanah dijadikan sumber keuntungan
3) zakat di jadikan hutang
4) suami perturutkan kehandak isteri
5) anak derhaka terhadap ibunya
6) sedangkan ia berbaik2 dengan rakannya
7) dia suka menjauhkan diri dari ayahnya
8) suara sudah di tingikan dalam masjid
9) yang menjadi ketua bg satu kaum ialah orang yg terhinadi antara mereka
10) seseorang dimuliakan kerana ditakuti akan kejahatannya
11) arak di minum di merata2 tempat
12) kain sutera banyak di pakai oleh kaum lelaki
13) PARA ARTIS DI SANJUNG-SANJUNG
14) MUZIK BANYAK DI PERMAINKAN
15) generasi umat di akhir zaman ini menyalahkan generasi umat2 yg terdahulu(sahabat2)

maka ketika itu hendaklah mereka menanti nagin merah atau gempa bumi atau mereka akan di ubah menjadi makhluk yg lain.... HDIS RIWAYAT TARMIZI...


wahai sahabat2 yg disayangi sekalian, cuma kita layangkan pemikiran kita sejenak didalam hadis ini, apa yg sahabat2 boleh kaitkan daripada maksud hadis ini dgn zaman yg sedang kita duduki sekarang? adakah perkara2 yg telah pun disebutkan oleh rasulullah sekitar 1400 thn yg lalu terdapat di dalam zaman kita sekarang? jawapannya tentu sekali YA
hadis sabdaan rasulullah saw ini amat jelas sekali di hadapan mata kita pda hari ini, dunia pada hari ini telah pun membenarkan segala apa yg telah disabdakan olen rasulullah...Segala sesuatu adalah bernilai dengan nilai harta, tidak memperdulikan dari mana datangnya harta yang di perolehi, samada haram ataupun halal, bg mereka yg penting hati mereka senang,hawa nafsu menjadi raja..kemaksiatan berlulasa bagaikan najis yang berteburan dimerata2 tempat tanpa dihiraukan oleh jentera yang berkuasa..kesucian hukum hakam islam di permainkan,di perkotak katikkan,di caci,di hina...perkara2 yang mendatangkan kepada kehancuran umat dijadikan keutamaan,di jadikan sanjungan,di permegah2kan....di manakah peranan kita sebagai orang yang beragama islam???
Oleh kerana itu apabila kita mengaitkan perkara2 tersebut dengan realiti umat islam dewasa ini, maka janganlah kita merasa bangga dan ujub dengan diri kita sendiri, bahkan hendaklah kita menegur diri kita sendiri masing2 dan tidak menunding jari kearah ore lain..marilah kita sama2 mengembeling segala kudrat yang ada pada diri kita ini utuk membetulkan segala permasalahan yang timbul pada zaman ini serta merobahnya kearah yg lebih baik denagn berkonsepkan quran dan sunnah insyallah.."bersatu kita teguh bercerai kita roboh"

3 comments:

NurHanisahBtHjMansor said...

salamun alaik,alhmdulillah.kita dipnjngkn umur lg u terus berdakwah secara maya ni.emh,posting kali ni agak berbeza dr sebelum ni kerana ianya hasil tulisan pemilik blog ni sndr.satu percubaan dan permulaaan yg bagus.ana tak ingin nk mengulas cara penulisan posting ni tapi isi yg terkandung di dlmnya yg blh diambil istifadah dan peringtn drnya u panduan bersama.InshaAllah

suka ana katakn disini semua 15 perkara itu adalh tnda2 akhir zaman apabila yg mungkar juga kemaksiatan berleluasa dan hukum hakam agama dipersenda dan diketepikan digantikn pula dgn hukumm manusia ciptaan sndr yg bercanggah dgn syara' dan hukum islam yg sbnr.

tidak perlu rasanya ana mengulas juga mmberi komentar setiap butir posting kali ni .sama2lah kita fikir dan renungkan ke semua 15 perkara yg diriwaytkn dr seorg shbt nabi radiallahuanhu dr baginda sallallahua'laihiwassalam sndr.ke semua15 ni sudah pun berlaku dan sudah tidak terbendung lagi.apa tindakan kita tak kiralah kita pljr agama atau tidak.kita tetap hidup sebagai muslim.sudah menjadi tnggung jwb kita andai nya terlihat sesuatu kemungkaran juga kemaksiatan di depan mata maka henmdaklah kita tegah imma dgn tgn,lidah dan hati yakni adlh selemah2 ni.tks slh ana,ada satu hadith yg tentng kaedah teguran ni.maaf,sbb ana berapa ingt hadith tu biddobt.

tapi apa yg ana lihat fenomena zaman ni,org ramai lebih suka look and see.mereka beranggapan tu adalah hal masing2 dan tak mahu digelar busy body atau dalam istilah melayunya jaga tepi kain orang.ni lah satu pemahaman yang totally wrong.silap sama kali.cara pemikiran juga mentaliti masyarakt sebeginilah yg perlu kita ubah.dalam situasi begini,menjaga tepi kain orang amatlah digalakkan.
kalau kita semua berfikiran macam ni,alamatnya.kemaksiatan dan kemungkaran akan terus bermaharaja lela dimuka bumi.kalau begiru,polis juga pihak agama islam tk perlulah sibuk menangkap dan menahan org2 yg bersalah.takut di kaat busy body.beginikan pemikiran dan mentaliti msykrkt kini?sama2 kita fikirkan.

ana juga cukup setuju dgn penerngan dan saranan dr penulis yg menyeru dan mengajak kepda semua muslimin jua muslimat hatta alfatat wal fatayat khasnya krn kita tahu assyabab i'madul billad.bersatu padulah antara kita dgn apa jua cara sekali pun spt yg ana dan penulis lakukan bukan ingin menunjuk atau sebagainya tetapi sama2 berdakwah dan mmberi sokongn juga pandangn masing2 yg berbeza u dikongsi bersama yg pastinya mmberi istifadah kpd kami jua pembaca khasnya.gunakanlah apa sj cara samada mnggunak akal jua tenaga kita u bersama2 menggembeleng kudrat yg ada bak kata penulis, u menegakkan kembali yang hak dan menghapuskan yg batil.

wallahu a'lam.ai,ana sokmo bagi komen melebihi yg diposting.he:P tak pe,jadikan komen ana sbg syrah bg posting2 di blog ni u lebih kita makruf jua mafhum apa yg cuba penulis sampaikan.
inshaAllah,salamun alaikum

muhammad hanif jamaluddin said...

emh terima kasih sbb mensyarahkan matan yg ana telah buat..blh la ana syorkan pd ukht nisah utuk mnjadi pentahkiq bg kitab2 yg ada kat mroco tu ek he syukran...

NurHanisahBtHjMansor said...

la syukran ala wajib.memeng hobi saya mensyrahkan matan2 akhi kat blog ni.:P inshaAllah,bukan setakat pentahkiq kiab ,penulsi kitab jg satu hr nnti:P.